Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3010 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Modernisering Wet zeevarenden

    Het ministerie van IenW bereidt een herziening voor van de Wet zeevarenden, met bepalingen aangaande de bemanning op Nederlandse zeeschepen. De nieuwe Wet bemanning zeeschepen biedt: • ruimte voor vernieuwingen in zeevaartonderwijs; • minder administratieve lasten; • stimulering concurrentiepositie van de Nederlandse zeevaart. Delen van de huidige wet gaan naar het concept-Besluit bemanning zeeschepen. Dit Besluit is ter informatie bijgevoegd, maar komt pas later in consultatie.

  • Wijziging Regeling energie vervoer kalenderjaren 2022-2030

    Het ministerie van IenW wil de Regeling energie vervoer wijzigen: • Inboekmogelijkheden voor leveringen hernieuwbare energie aan de binnenvaart en leveringen van EN15940 biobrandstof worden versoepeld; • De lijst inboekbare vaste installaties wordt uitgebreid; • Een mogelijke verlaging van de multiplier zeevaart wordt voorgelegd; • De vermenigvuldigers voor inboekingen van verschillende categorieën energiedragers worden verlaagd; • en enkele tekstuele verduidelijkingen.

  • Wijziging Besluit melden ZZS in afval

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een besluit voor dat bepaalde industriële bedrijven verplicht om aan te geven welke zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in hun afval kunnen zitten. ZZS zijn stoffen die bijvoorbeeld kankerverwekkend of schadelijk voor de voortplanting zijn. Wanneer een afval verwerkend bedrijf weet dat er een ZZS in afval zit, kan het de juiste maatregelen nemen om te voorkomen dat de ZZS in het milieu terechtkomt.

  • Implementatiewet zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering

    Dit voorontwerp zet de zesde Europese richtlijn motorrijtuigenverzekering om in Nederlands recht. Lidstaten moeten er op grond van deze richtlijn voor zorgen dat er een orgaan is dat slachtoffers van een ongeval compenseert als de verzekeraar van het motorrijtuig failliet is. Daarnaast staat deze richtlijn het lidstaten toe om de verzekeringsplicht, die nu in beginsel geldt voor alle motorrijtuigen, af te schaffen voor bepaalde voertuigen, zoals lichte elektrische voertuigen. 

  • Besluit geneesmiddelenprijzen

    De Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) bepaalt het prijsplafond voor geneesmiddelen. Vergelijkbare geneesmiddelen worden binnen de Wgp ingedeeld in productgroepen. Dit (concept)besluit regelt dat geneesmiddelen in productgroepen met een relatief lage omzet een ophoging krijgen van de maximumprijs. Het betreft een voorzorgsmaatregel die ertoe dient om eventuele risico’s op beschikbaarheidsproblemen van geneesmiddelen voor patiënten te verkleinen.

  • Besluit verhoging vergoeding Statenleden en leden algemeen bestuur waterschappen

    De beloning voor de leden van Provinciale Staten en de leden van het algemeen bestuur van de waterschappen wordt verhoogd. De reden hiervoor is onder andere dat de taak van deze leden zwaarder is geworden. Ook is de huidige beloning te laag om de gederfde inkomsten uit werk te compenseren. 

  • Defensiewet

    Dit wetsvoorstel regelt een defensiebeleid gericht op de inrichting en gereedstelling van de krijgsmacht op zodanige wijze dat defensiebudget, middelen en werkwijze toereikend zijn om te voldoen aan de taken van de krijgsmacht, bedoeld in artikel 97 van de Grondwet.

  • versies 2022 van AERIUS Calculator, Register en Monitor

    Deze regeling schrijft het gebruik van versie 2022 voor van AERIUS Calculator, Monitor en Register:

  • Derde wijzigingsregeling IenW Omgevingsregeling 2022

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil de Omgevingsregeling op een paar punten aanvullen en verbeteren. In deze regeling staan de begrenzingen rondom hoofdspoor, rijkswateren, waterkeringen en autowegen. Deze zijn vindbaar in het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Een aantal van deze grenzen zijn niet meer actueel. Met deze wijziging worden ze vernieuwd. Let op: in mei 2022 is de Tweede wijzigingsregeling al in consultatie geweest, zie de link hieronder.

  • Wet preferentie kinderalimentatie

    Aan verschuldigde kinderalimentatie is op dit moment geen hogere rang (preferentie) toegekend. Dit heeft tot gevolg dat de kinderalimentatieschuld een concurrente schuld is die op gelijke voet staat met andere concurrente schulden en schulden met een hogere rang voor zich moet dulden. Hoe groter de totale schuldenlast is, des te minder overblijft voor de betaling van de (achterstallige) kinderalimentatie. Hierdoor kunnen schrijnende situaties ontstaan voor kinderen. Het is dan ook in het (financiële) belang van het kind om aan de verschuldigde kinderalimentatie preferentie toe te kennen.

  • VISI (standaard voor gegevensuitwisseling)

    Forum Standaardisatie toetst of de standaard VISI in de nieuwe versie (1.6) geschikt is om te blijven verplichten aan de overheid (‘pas toe of leg uit’-verplichting). In deze openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van de experts. VISI is een standaard voor procescommunicatie in de bouw. Forum Standaardisatie adviseert de publieke sector over het gebruik van ICT-standaarden en onderhoudt de lijst met ICT-standaarden die verplicht of aanbevolen zijn voor de overheid.

  • Oekraïense ontheemden krijgen recht op huurtoeslag

    Dit wetsvoorstel regelt dat Oekraiense ontheemden aanspraak kunnen maken op huurtoeslag. Hiervoor moeten zij aan dezelfde voorwaarden voldoen als alle andere aanvragers van huurtoeslag, zoals de hoogte van het inkomen, de huur etc.  

  • Regeling NL-Alert

    De regeling NL-Alert wordt aangepast. NL-Alert is gebaseerd op technologie die door internationale standaardisatie instituten (zoals ETSI en 3GPP) wordt gedefinieerd voor publieke waarschuwingssystemen. 

  • Besluit toevoeging pandemieafdeling Kiesbesluit

    Indien er in de toekomst sprake is van een pandemie is het van belang dat er specifiek ten behoeve van de voorbereiding en organisatie van verkiezingen maatregelen kunnen worden voorgeschreven, zodat deze veilig kunnen plaatsvinden voor de kiezers, stembureauleden en de gemeentelijke organisatie. Het wetsvoorstel Wet toevoeging pandemieafdeling Kieswet introduceert daartoe een afdeling in de Kieswet. Dit besluit bevat enkele nadere regels ter uitwerking van dit wetsvoorstel. 

  • Wettelijke grondslag voor gegevensverwerking door Nationaal rapporteur mensenhandel

    De Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen is een belangrijke spil in de voorkoming en bestrijding van ernstige vormen van misdrijven: mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Hij heeft tot taak de regering te voorzien van gegevens over de ontwikkelingen rondom de aanpak daarvan. Met deze regeling wordt een grondslag gecreëerd voor het verwerken van de bijzondere en strafrechtelijke persoonsgegevens die de Nationaal rapporteur in het kader van de uitvoering van zijn taak nodig heeft.

  • Wijziging Regeling C02-heffing industrie voor overdracht restgassen

    Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bereidt een wijziging voor op de Regeling CO2-heffing industrie. Met deze Regeling is de CO2-heffing industrie ingevoerd. Die heffing is vormgegeven als een heffing met een afnemende vrijgestelde voet (dispensatierechten). Dit betekent dat bedrijven vrijstelling hebben van de CO2-heffing tot aan deze vrijgestelde voet. Door de huidige vorm van de Regeling bestaat er een risico bij faillissement wanneer overdracht van restgassen tussen partijen plaatsvindt. Dit risico ontstaat doordat de dispensatierechten bij overdracht van deze restgassen niet automatisch worden gestort bij de ontvanger van deze restgassen, terwijl de lasten van de heffing wel naar de ontvangende partij worden overgedragen. Door deze wijziging wordt dit risico weggenomen.

  • Wijzigingen in Arbeidsomstandighedenbesluit door invoering registratieplicht duikberoepen e.a.

    Voor arbeid met vuurwerk en duikarbeid zijn certificatieverplichtingen van kracht die voor kleine beroepsgroepen relatief kostbaar zijn en veel kennis over accreditatienormen en certificatietechniek vragen. Deze verplichtingen worden omgezet naar registratieverplichtingen die goedkoper en eenvoudiger te hanteren zijn, zonder dat dit inboet op de veiligheid en de gezondheid. Daarnaast worden onder meer wijzigingen doorgevoerd op het gebied van arbeidsgezondheidskundig onderzoek bij duikarbeid.

  • Implementatiebesluit toegankelijkheidsvoorschriften bankdiensten

    Het besluit strekt tezamen met de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten tot implementatie van de toegankelijkheidsrichtlijn (Richtlijn (EU) 2019/882). Aanbieders van krediet, banken, beleggingsondernemingen, betaaldienstverleners en elektronischgeldinstellingen die bankdiensten verlenen, dienen vanaf 28 juni 2025 te voldoen aan de toegankelijkheidsvoorschriften zoals opgenomen in het besluit.

  • Wijziging van het Besluit studiefinanciering 2000

    Dit ontwerpbesluit geeft uitvoering aan het wetsvoorstel herinvoering basisbeurs hoger onderwijs en regelt o.a. de omzetting van de studievoorschotvoucher en de wijze van uitkering van de tegemoetkoming. Op 7-9-2022 heeft de Raad van State geadviseerd over het wetsvoorstel. De regering zal nog een reactie op dit advies vaststellen. Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor dit besluit. I.v.m. de beoogde inwerkingtredingsdatum (1-9-2023) wordt dit besluit nu reeds in internetconsultatie gebracht.

  • Wijzigingsregeling terugverdientijdmethodiek en randvoorwaarden onderzoeksplicht

    De energiebesparingsplicht wordt aangepast naar de verplichting tot het verduurzamen van energiegebruik en de doelgroep van bedrijven waarop de geactualiseerde energiebesparingsplicht van toepassing is wordt hierbij vergroot. De bestaande terugverdientijdmethodiek moet worden aangepast om ook de terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen die niet tot energiebesparing leiden te kunnen bepalen. Ook moeten bedrijven uit de uitgebreide doelgroep de methodiek kunnen gebruiken.

  • Wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met een nieuwe opzet van de aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie inzake risico’s zware ongevallen met gevaarlijke stoffen

    Ter consultatie ligt voor de wijziging van de Arboregeling, behorend bij de wijziging van het Arbobesluit. Het geheel moet leiden tot een nieuwe ARIE-regeling. Beschrijvingen van verplichtingen in Arboregeling dienen gemoderniseerd te worden en aan te sluiten op het Brzo 2015. Met de herziening moet worden bereikt dat bedrijven de ARIE-regeling beter kunnen naleven en er beter kan worden gehandhaafd, zodat de gezondheid en veiligheid van werknemers beter gewaarborgd wordt.

  • Wijziging Besluit capaciteitsverdeling hoofdspoorweginfrastructuur

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Besluit capaciteitsverdeling hoofdspoorweginfrastructuur. De wijziging gaat over voorrangsregels bij de verdeling van capaciteit op het spoor. De wijziging regelt dat binnenlands personenvervoer dat onder concessie rijdt voorrang krijgt op binnenlands personenvervoer dat in zogeheten open toegang rijdt (open toegang betekent dat ook partijen zonder concessie passagiersdiensten mogen aanbieden).

  • Besluit goed verhuurderschap

    Bij de verhuur van woningen komt ongewenst verhuurgedrag voor. Daarom is een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. In het wetsvoorstel is een landelijke basisnorm opgenomen waaraan verhuurders en verhuurbemiddelaars zich moeten houden. Ook kunnen gemeenten in bepaalde wijken een vergunning voor verhuur vereisen. Bij verhuur van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten kan zo een vergunning voor de hele gemeente worden ingesteld. Gemeenten moeten daarnaast een meldpunt instellen. Bij het meldpunt kunnen meldingen worden gedaan van verhuurders die zich niet aan de regels houden. Bij dit meldpunt worden persoonsgegevens verwerkt. Overtredingen worden openbaar gemaakt op de website van de gemeente.

  • Besluit tijdelijke tolheffing Blankenburgverbinding en ViA15

    Het Ministerie van IenW bereidt het Besluit tijdelijke tolheffing Blankenburgverbinding en ViA15 voor. Dit Besluit bevat regels waarmee de Wet tijdelijke tolheffing Blankenburgverbinding en ViA15 (zie link hieronder) nader wordt uitgewerkt. Deze Wet moet nog wel worden gewijzigd als gevolg van de nieuwe Wet implementatie EETS-richtlijn (het wijzigingsvoorstel is op 20 juni 2022 bij de Tweede Kamer ingediend). In dit Besluit is al rekening gehouden met de voorgestelde wijzigingen van de wet.

  • Garantstellingsregeling curatoren 2023

    De garantstellingsregeling curatoren maakt het mogelijk dat een curator onderzoek kan doen naar de oorzaak van een faillissement, waarbij mogelijk sprake is van fraude of wanbeleid. Soms blijft er in een faillissement niet genoeg geld over om dit onderzoek uit te voeren. De curator kan dan gebruik maken van de garantstellingsregeling curatoren (GSR).

  • Wijziging Waterschapswet en Waterwet voor versterking toepassing profijtbeginsel bij watersysteemheffing, ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en oplossen van enkele knelpunten

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Waterschapswet en de Waterwet. De waterschapsbelastingen worden hiermee aangepast en knelpunten in de watersysteemheffing, de zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing worden opgelost.

  • Wetsvoorstel aanpassingen nummerbeleid

    De consultatie gaat over een wetsvoorstel dat de Telecommunicatiewet wijzigt. Het wetsvoorstel gaat over regels voor het gebruik van telefoonnummers. Het helpt eindgebruikers te beschermen, marktontwikkelingen mogelijk te maken en toezicht beter te maken. Het wetsvoorstel bestaat uit drie onderdelen: suballocatie van nummers, extraterritoriaal gebruik en nummerherkenning. De wijzigingen moeten gaan helpen om spoofing en phishing tegen te gaan.

  • Besluit implementatie richtlijn herstelpakket beleggingsondernemingen

    Het ontwerpbesluit regelt dat de eisen met betrekking tot het productontwikkelingsproces niet langer van toepassing zijn op obligaties waarin geen ander derivaat dan een make-whole-clausule is ingebouwd. Verder bevat het ontwerpbesluit wijzigingen met betrekking tot enkele (informatie)verplichtingen die van toepassing zijn op het verlenen van beleggingsdiensten aan professionele beleggers.

  • Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs

    Het wetsvoorstel regelt dat leerlingen van alle leeftijden hun mening mogen geven over de ondersteuning die zij krijgen en dat de informatie over passend onderwijs en de ondersteuningsmogelijkheden binnen de school en het samenwerkingsverband toegankelijker wordt voor ouders en leerlingen.

  • Regeling reguleren smaken e-sigaret

    Door deze regeling wordt het eerdere regeringsbesluit ingevuld om de smaken voor e-sigaretten te beperken. De regeling bevat een limitatieve lijst met toegestane smaakstoffen die vooral in tabakssmaken voorkomen.

  • Regeling erkenning opleidingsinstellingen en assessments VGL

    Het ministerie van IenW wil de nationale trainingseisen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen gelijk trekken met de aangepaste internationale trainingseisen. Hiervoor vervangt IenW de 'Regeling erkenning opleidingsinstellingen en examinering vervoer gevaarlijke stoffen door de lucht' door de 'Regeling erkenning opleidingsinstellingen en assessments vervoer gevaarlijke stoffen door de lucht'. Ook wordt de 'Regeling erkenningen vervoer gevaarlijke stoffen door de lucht' aangepast.

  • Identiteitskaarten voor gedetineerden

    Dit besluit regelt dat de gemeente waar een gevangenis is, identiteitskaarten kan uitgeven aan mensen die in de gevangenis zitten. Zij kunnen die nu alleen krijgen bij de gemeente waar ze hebben gewoond.

  • Vervallen aanspraak verlaagd wettelijk collegegeld

    Eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs en tweedejaarsstudenten aan lerarenopleidingen betalen nu een lager bedrag aan collegegeld. Met dit ontwerpbesluit wordt geregeld dat zij vanaf studiejaar 2024-2025 weer het volledige bedrag aan collegegeld moeten betalen. Het geld dat wordt bespaard, wordt zoals aangekondigd in het 'Wetsvoorstel herinvoering basisbeurs hoger onderwijs' gebruikt om de basisbeurs te verhogen en de aanvullende beurs te verbreden, zodat meer studenten hiervoor in aanmerking komen.

  • Wijziging van onder andere de Les- en cursusgeldwet in verband met de aanpassing van de indexeringsbepalingen van het lesgeld en cursusgeld

    Op dit moment is de wijze van indexering van het collegegeld, lesgeld en cursusgeld op verschillende niveaus van regelgeving vastgesteld. Het wetsvoorstel regelt de delegatiebepaling in de LCW, waardoor voor alle drie de gelden de indexeringswijze bepaald wordt op het niveau van AMvB. Het wetsvoorstel regelt tevens dat de uitzonderingen op de toepassing van de hardheidsclausules van de WSF 2000 en WTOS (i.e. begrippen partner, toetsingsinkomen, vreemdeling, en de Awir) komen te vervallen.

  • Wijziging van het NFP in verband met het herstel van de koppeling voor commerciële radio-omroepen

    Dit besluit strekt tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (hierna: NFP). Aanleiding voor dit besluit is de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 20 juli 2022 naar aanleiding van een ingesteld beroep van een belanghebbende tegen de verlenging van de vergunningen voor landelijke commerciële FM-radio-omroep voor een periode van drie jaar. De rechtbank Rotterdam heeft bij deze uitspraak onder andere het landelijke verlengbaarheidsbesluit vernietigd maar ook het NFP waarin de koppeling van de analoge aan de digitale vergunningen voor meerdere commerciële radiopartijen is vastgelegd. Dit besluit strekt ertoe om het NFP weer in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie.

  • Actualisatie EML

    Deze regeling wijzigt de Omgevingsregeling. In de bijlages VII en XIV zijn de erkende maatregelen voor verduurzaming van het energiegebruik opgenomen, waarmee invulling kan worden gegeven aan de verplichting tot verduurzaming van het energiegebruik (energiebesparingsplicht).

  • Wijziging Regeling zorgverzekering voor de modernisering van het GVS

    In het GVS staat welke door de apotheek verstrekte geneesmiddelen tot het basispakket van de zorgverzekering behoren. Onderling vervangbare middelen worden geclusterd en krijgen een vergoedingslimiet. Als de prijs hoger is dan de vergoedingslimiet, betaalt de verzekerde het verschil. De modernisering van het GVS bestaat vooral uit actualisering van de vergoedingslimieten. Daarbij zal er per cluster ten minste één geneesmiddel zijn waarvoor geen eigen bijdrage betaald hoeft te worden.

  • NFP-wijziging PAMR-band

    De PAMR-vergunning in de 450 - 470 MHz-frequentieband loopt november 2024 af. Het ministerie van EZK is voornemens om de helft van de frequentieruimte opnieuw uit te geven via ‘verdeling op afroep’. Het gaat om een landelijke vergunning van 1,5 MHz gepaard met een looptijd van ruim tien jaar. U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven op het ontwerpbesluit en de frequentietabel te controleren op de correcte vermelding van rechten. U kunt ook reageren op de ontwerpvergunning.

  • Wetsvoorstel terugdringen verzuim

    Het doel van dit wetsvoorstel is om verzuim terug te dringen. Het voorstel bestaat uit drie onderdelen:

  • Wijziging Regeling beveiliging netwerk- en informatiesystemen IenW

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor op de Regeling beveiliging netwerk- en informatiesystemen IenW (Rbni IenW). Deze regeling benoemt de aspecten waarover aanbieders van essentiële diensten (AED’s) binnen het IenW-domein beleid, processen en procedures moeten ontwikkelen. Door deze wijziging wordt de Rbni IenW ook van toepassing op AED’s binnen de sectoren vervoer over de weg en vervoer per spoor.

  • Wijziging Woningwet in verband met digitalisering inkomenstoets

    Voorgesteld wordt om een grondslag op te nemen in de Woningwet voor woningcorporaties om het BSN te gebruiken voor de inkomenstoets. Hierdoor krijgen woningzoekenden de mogelijkheid om digitaal hun gegevens aan te leveren en is er minder risico op fouten. 

  • Wet toevoeging pandemieafdeling Kieswet

    Indien er in de toekomst sprake is van een pandemie is het van belang dat er specifiek ten behoeve van de voorbereiding en organisatie van verkiezingen maatregelen kunnen worden voorgeschreven, zodat deze veilig kunnen plaatsvinden voor de kiezers, stembureauleden en de gemeentelijke organisatie. Dit wetsvoorstel introduceert daartoe een pandemieafdeling in de Kieswet.

  • Besluit vergelijkingskaart financiële dienstverleners

    Dit besluit wijzigt het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) ten behoeve van de introductie van de vergelijkingskaart financiële dienstverleners. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument als informatiedocument dat financiële dienstverleners zoals adviseurs en aanbieders aan consumenten moeten vertrekken.

  • Verzamelwet Omgevingswet 20xx

    Bij het opstellen van de Omgevingswet en de bijbehorende wetgeving zijn wetstechnische onvolkomenheden en imperfecties ontstaan in de Omgevingswet zelf en in andere wetten die verband houden met de Omgevingswet. De onvolkomenheden en imperfecties vormen geen belemmering om met de Omgevingswet te werken, maar het is wel van belang dat deze zo spoedig mogelijk worden opgelost. De Verzamelwet Omgevingswet 20xx strekt daartoe. 

  • Wetsvoorstel cameratoezicht slachthuizen en verzamelcentra

    Ter consultatie wordt een proefversie van het wetsvoorstel voorgelegd, waarmee cameratoezicht verplicht wordt in slachthuizen en verzamelcentra voor levend vee. Daarnaast wordt een wettelijke basis gelegd om in de toekomst ook andere innovatieve digitale toezichtsystemen te kunnen verplichten.

  • Wet verlaging griffierechten

    De ambitie in het coalitieakoord Rutte-IV is om de toegang tot het recht voor burgers en MKB te vergroten door de tarieven voor de griffierechten in het bestuursrecht en voor civiele zaken te verlagen. In dit wetsvoorstel wordt deze ambitie uitgewerkt door middel van het verlagen van de griffierechten.

  • Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie

    Het Besluit gemeentelijke instrumenten warmtetransitie is een uitwerking van het wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (https://wetgevingskalender.overheid.nl/regeling/WGK010405). Met dit besluit wordt nader invulling gegeven aan de bevoegdheid voor gemeenten tot het stellen van regels om de transitie in de gebouwde omgeving van aardgas naar duurzame alternatieven tot uitvoering te brengen. De gemeente kan hiertoe bepaalde wijken aanwijzen waar een energievoorziening met duurzame energie beschikbaar komt ter vervanging van het aardgas (de aanwijsbevoegdheid).
    Dit besluit bevat onder meer de vereisten aan een warmteprogramma (eerder: transitievisie warmte) en het omgevingsplan onder de Omgevingswet. In dit besluit is ook een deel van de waarborgen horend bij de aanwijsbevoegdheid juridisch verankerd, zoals een redelijke termijn en betaalbaarheid.

  • Wet flexibilisering inzet vertrouwensfunctionarissen

    Op grond van de Wet veiligheidsonderzoeken (Wvo) kunnen functies waarin een persoon de nationale veiligheid kan schaden, aangewezen worden als vertrouwensfuncties. Voordat een persoon belast kan worden met een vertrouwensfunctie, wordt een veiligheidsonderzoek ingesteld. Het veiligheidsonderzoek resulteert in een afgifte of weigering van een verklaring van geen bezwaar (VGB). Een VGB is functiegebonden en vervalt in beginsel bij wisseling van functie of werkgever. Werkgevers binnen de burgerluchtvaartsector willen personeel flexibeler kunnen inzetten zodat personeel op een aangewezen locatie, bijvoorbeeld Schiphol, van functie of werkgever kan wisselen zonder steeds een veiligheidsonderzoek te moeten ondergaan. Hiertoe wordt een locatiegebonden VGB geïntroduceerd. De aanwijzing van de locatie geschiedt door de minister die verantwoordelijk is voor het beleidsterrein waartoe de locatie behoort (en is niet beperkt tot de burgerluchtvaart). Het moet gaan om een locatie waarbij de toegang tot deze locatie voor het uitoefenen van een functie een risico voor de nationale veiligheid kan vormen. Een afgegeven locatiegebonden VGB blijft ook na wisseling van functie of werkgever geldig op de aangewezen locatie. Daarnaast worden enkele wijzigingen van meer technische aard voorgesteld teneinde de uitvoerbaarheid van de Wvo in de praktijk te verbeteren, zoals een identificatieplicht voor degene die het veiligheidsonderzoek moet ondergaan, het gebruik van BSN bij de uitvoering van veiligheidsonderzoeken en bestuursrechtelijke handhaving in de plaats van strafrechtelijke sanctionering.

  • Wet opleggen betalingsregeling door de rechter

    Art. 6:29 BW bepaalt dat de schuldenaar zonder toestemming van de schuldeiser niet bevoegd is het verschuldigde in gedeelten te voldoen. Dit betekent dat de rechter alleen met medewerking van de schuldeiser een betalingsregeling kan opleggen. Het kunnen opleggen van een passende betalingsregeling kan bijdragen aan het voorkomen dat schuldenaren (verder) in de financiële problemen raken. Art. 6:29 BW wordt daarom aangevuld met de mogelijkheid dat ook tegen de wil van een schuldeiser door de rechter een betalingsregeling kan worden opgelegd wanneer het op grond van de redelijkheid en billijkheid niet van de schuldenaar kan worden gevergd dat hij zijn vordering in één keer betaalt. Hierbij mag dan geen sprake zijn van onevenredige benadeling van de schuldeiser en dienen beide partijen zich over de regeling te kunnen uitlaten.

  • Regeling kiescollege niet-ingezetenen

    Het Grondwetsvoorstel dat strekt tot invoering van een nieuw in te stellen kiescollege voor niet-ingezetenen voor de verkiezing van de Eerste Kamer is aangenomen in tweede lezing. De uitwerking van het grondwetsvoorstel moet geregeld worden in een uitvoeringswet. In dat wetsvoorstel zitten verschillende grondslagen om bij ministeriële regeling nadere regels te stellen en modellen vast te stellen. Deze regeling dient hiertoe.

  • Warenwetbesluit toegankelijkheidsvoorschriften 2022

    Het ministerie van VWS bereidt de implementatie voor van de toegankelijkheidsvoorschriften voor de in de Europese Toegankelijkheidsakte genoemde producten. Dit vergroot de toegankelijkheid van deze producten voor personen met een beperking. Er worden aanvullende toegankelijkheidseisen gesteld aan marktdeelnemers, zijnde fabrikanten, gemachtigden, importeurs of distributeurs, die zich met deze producten bezighouden. De eisen gelden vanaf 28 juni 2025.

  • Wijzigingsbesluit toegankelijkheid van het OV

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt de implementatie voor van de Europese Toegankelijkheidsvoorschriften voor het openbaar vervoer. Dit vergroot de toegankelijkheid van informatie voor personen met een beperking. Er worden aanvullende toegankelijkheidseisen gesteld voor dienstverleners in het openbaar vervoer (trein, tram, metro, bus), die gelden vanaf 28 juni 2025.

  • Wetsvoorstel vereenvoudigde verkrijging dubbele kinderbijslag

    Ouders van kinderen met een ernstige ziekte of aandoening verlenen extra zorg aan hun kind. Dit brengt eveneens meer kosten met zich mee. Om ouders tegemoet te komen in deze kosten, kunnen zij recht hebben op het dubbele bedrag van de kinderbijslag. Dit wetsvoorstel draagt bij aan het verminderen van de complexiteit van de regeling voor ouders. Ook draagt het wetsvoorstel bij aan het bestrijden van niet-gebruik.

  • Tweede nota van wijziging Wbsrz

    In deze nota van wijziging zijn grondslagen opgenomen voor de uitwisseling van gegevens, waaronder persoonsgegevens tussen gemeenten en zorgkantoren, gemeenten en zorgverzekeraars, gemeenten onderling en binnen gemeenten tussen de domeinen Wmo 2015, Wlz, Zvw en de Jeugdwet.

  • Wijziging Omgevingsregeling nieuwe normen veiligheid primaire waterkeringen

    Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Omgevingsregeling. Voor de veiligheid van de primaire waterkeringen moeten de omgevingswaarden worden gemonitord. Hiervoor worden met deze wijziging nieuwe procedures, randvoorwaarden en normen in de Omgevingsregeling vastgesteld. In 2023 start een nieuwe landelijke beoordelingsronde van de primaire waterkeringen op basis van die nieuwe regels.

  • Regeling tot wijziging diverse tariefregelingen

    Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van diverse tariefregelingen voor de transportsectoren. Voor de vergunning- en dienstverlenende werkzaamheden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna: ILT) kunnen tarieven in rekening worden gebracht bij de aanvragers. Bij uitbreiding of wijziging van de werkzaamheden van de ILT moeten daarvoor ook nieuwe tarieven voor deze werkzaamheden worden vastgesteld. Deze regeling bepaalt deze nieuwe tarieven.

  • Regeling aanvullende aanwijzing van DNS-dienstverleners als aanbieders van essentiële diensten

    Deze wijzigingsregeling strekt tot een ruimere aanwijzing van Domain Name System (DNS)-dienstverleners als aanbieders van een essentiële diensten. Daardoor gaat voor meer aanbieders de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) gelden. Het ministerie van EZK nodigt u uit op dit ontwerpbesluit te reageren.

  • Besluit advisering beschut werk in verband met kunnen wisselen van baan met behoud van het advies beschut werk

    Met dit wijzigingsbesluit wordt beoogd de overgang van beschut werk naar een baan in het kader van de banenafspraak of naar werk zonder ondersteuning te versoepelen. Ook wordt zekerheid geboden als -in de omgekeerde situatie- iemand terug moet vallen in beschut werk als de baan buiten de beschutte werkomgeving niet lukt. Doel is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen werken op het niveau van hun eigen kunnen en dat mensen geen belemmeringen ervaren om stappen te zetten in hun ontwikkeling.

  • Besluit tot wijziging van het Besluit werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen in verband met de inperking van wervings- en reclameactiviteiten voor risicovolle kansspelen

    Deze algemene maatregel van bestuur strekt tot invoering van een verbod op ongerichte reclame voor kansspelen op afstand (d.w.z. online kansspelen).

  • Wijziging van het Nummerplan voor telefoon- en ISDN-diensten in verband met doorschakeldiensten

    De consultatie betreft een voorstel tot wijziging van het Nummerplan voor telefoon- en ISDN-diensten. Diensten in de 18-reeks en in de 0906-reeks bieden tegenwoordig ook doorschakeldiensten aan, al dan niet als onderdeel van een abonnee-informatiedienst, waarmee bellers kunnen worden doorgeschakeld naar nummers van andere abonnees. Deze doorschakeldiensten blijken gevoelig te zijn voor misleidingspraktijken. Om gebruikers van deze telefonische abonnee-informatiediensten en doorschakeldiensten beter te beschermen worden met dit besluit beperkingen opgelegd aan nummergebruikers en voorwaarden verbonden aan het gebruik van nummers in het kader van de bestemmingen van deze reeksen. Dit ontwerpbesluit heeft samenhang met een voorstel tot wijziging van de Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen vanwege het verbeteren van de bescherming van gebruikers van doorschakeldiensten en enkele andere wijzigingen, dat gelijktijdig met het onderhavige ontwerpbesluit wordt geconsulteerd.

  • Wijziging van de Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen in verband met doorschakeldiensten en enkele andere wijzigingen

    De consultatie betreft een voorstel tot wijziging van de Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen in verband met abonnee-informatiediensten die ook doorschakeldiensten aanbieden in de 18-reeks. Deze diensten blijken gevoelig te zijn voor misleidingspraktijken. De in deze regeling vastgestelde bepalingen om dit tegen te gaan betreffen de kwaliteit en de transparantie van deze diensten. Deze regeling heeft samenhang met een ontwerpwijziging van het Nummerplan voor telefoon- en ISDN-diensten, dat gelijktijdig met het onderhavige ontwerpbesluit wordt geconsulteerd.

  • Besluit programmatuur verkiezingsuitslagen

    Het voorliggende ontwerpbesluit vloeit voort uit het wetsvoorstel programmatuur verkiezingsuitslagen (36150). Met dat wetsvoorstel worden diverse grondslagen in de Kieswet opgenomen omtrent vereisten aan de uitslagprogrammatuur en het beheer en gebruik daarvan. Voorliggend ontwerpbesluit geeft hier invulling aan.

  • Wet drempelverlaging omgang grootouders

    Uit onderzoek blijkt dat de drempel voor grootouders om ontvankelijk te zijn in een verzoek tot het vaststellen van een omgangsregeling hoog is. In dit wetsvoorstel wordt deze drempel voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken verlaagd.

  • Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep

    Het doel van deze regeling is om door middel van subsidie de inzet van Individuele Plaatsing en Steun trajecten (IPS) voor de gemeentelijke doelgroep te bevorderen. De trajecten zijn erop gericht de arbeidsparticipatie van klanten met psychische aandoeningen te vergroten. Doel van het IPS-traject kan toeleiding naar regulier werk zijn, maar ook toeleiding naar een Beroeps Begeleidende Leerweg traject.

  • Regeling experiment verkoopregels wooncoöperaties

    Deze regeling maakt het mogelijk dat huurders van woningcorporaties door middel van een door hen opgerichte wooncoöperatie met korting hun huurwoningen van woningcorporaties kunnen kopen.

  • Eindejaarsregeling 2022

    In de Eindejaarsregeling is een aantal wijzigingen opgenomen van enkele regelingen.

  • Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2023

    Consultatie van de Wijzigingsregeling hypothecair krediet 2023 in verband met de vaststelling van de inkomenstabellen voor 2023.

  • Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse

    Het kabinet vindt waterstof belangrijk voor het behalen van onze klimaatdoelen. De waterstof moet dan wel duurzaam gemaakt worden. Om daarvoor te zorgen wil het kabinet 250 miljoen euro aan subsidies besteden aan de bouw van waterstoffabrieken (zogeheten elektrolysers). Geïnteresseerde bedrijven kunnen een bod uitbrengen, de projecten met het laagste bod krijgen vervolgens een subsidie. Om een subsidie te krijgen moeten bedrijven wel bewijzen dat ze waterstof maken uit duurzame energie, zoals wind- en zonneparken.

  • Wijzigingsbesluit financiële markten 2022

    Dit besluit is een verzamelbesluit waarmee wijzigingen worden aangebracht in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo), het Besluit prudentiële regels Wft (Bpr), het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector (Bbbfs), alsmede enige andere besluiten op het terrein van de financiële markten.

  • Ontwerpbesluit NFP-wijziging 3,5 GHz-band

    Dit ontwerpbesluit strekt tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (hierna: NFP) in verband met de vaststelling van een vernieuwde indeling van de 3,5 GHz-frequentieband (hierna: 3,5 GHz-band). Het NFP is een soort bestemmingsplan voor (radio)frequentieruimte, waarmee de minister van EZK vaststelt welke frequentieruimte kan worden gebruikt voor welke toepassingen. Het ontwerpbesluit wordt voorbereid met behulp van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure.

  • Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met de invoering van een certificeringsplicht voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten

    Er zijn te veel misstanden in de uitzendsector en op dit moment kunnen deze onvoldoende worden aangepakt. Met dit wetsvoorstel wordt een verplicht certificeringsstelsel geïntroduceerd, in lijn met het advies van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten en het coalitieakkoord. Door te verplichten dat uitleners over een certificaat beschikken om arbeidskrachten ter beschikking te stellen, worden die arbeidskrachten beter beschermd en malafide partijen van de markt geweerd.

  • Wijzigingswet SZW-wetten Caribisch Nederland 2023

    Hoofddoelstelling van het wetsvoorstel is het, tegen het licht van de beoogde gelijkwaardigheid van Caribisch Nederland (CN), moderniseren van het stelsel en daarmee tegelijkertijd verbeteren van de bestaanszekerheid in brede zin (breder opgevat dan alleen inkomen). Om de samenhang tussen de verschillende wijzigingen te benadrukken zijn de wijzigingen gebundeld tot de ‘Wijzigingswet SZW-wetten Caribisch Nederland 2023’.

  • Fiscale verzamelwet 2024

    Fiscale wetgeving is aan maatschappelijke veranderingen onderhevig en moet daarom in sommige gevallen aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden. Ook wordt een aantal beleidsbesluiten gecodificeerd en zijn wijzigingen voor de BES-eilanden opgenomen in deze fiscale verzamelwet. Verder loopt er een separaat wetsvoorstel mee. Dit is een wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 in verband met een aanpassing van de aanvullende regeling voor antiek, kunst- en verzamelvoorwerpen (Wet aanpassing aanvullende margeregeling). De maatregelen zijn nog niet voorzien van een uitvoeringstoets, waarmee de maatregelen op uitvoerbaarheid worden getoetst.

  • Besluit toepassingsbereik sensitieve technologie

    Deze amvb vindt zijn grondslag in de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (hierna verder te noemen: Wet vifo). De Wet vifo heeft ten doel risico's voor de nationale veiligheid te beheersen door middel van investeringstoetsing. Dit besluit is relevant voor verwervingsactiviteiten in ondernemingen die actief zijn op het gebied van sensitieve technologie.

  • Besluit veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames

    Het onderhavig besluit werkt een aantal technische aspecten uit die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de Wet vifo. Specifiek ziet het toe op het nader uitwerken van een aantal onderdelen: (1) de bij de melding te verstrekken gegevens; (2) de mogelijkheid voor een meldingsplichtige om te kunnen verwijzen naar een eerder gedane melding; (3) de wijze waarop opbrengst wordt verstrekt aan de verwerver; (4) informatieverstrekking door andere instanties; en (5) de bewaartermijnen van de gegevens en de wijze waarop de gegevens die in het kader van een informatieverzoek tot identiteitsvaststelling zijn verkregen worden verwerkt.

  • Internetconsultation Global Health Strategy

    On April 20, 2022, the Advisory Council on International Affairs (AIV) presented her advice ‘Fundament voor een Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie' - A Framework for a Dutch Global Health Strategy, to the Dutch Parliament Committee on Foreign Aid and Trade. The AIV advice included building blocks for a Dutch Global Health Strategy and stipulates three priorities: 1) health systems strengthening; 2) pandemic preparedness and response; 3) national and international coherence. 

  • Internetconsultatie mondiale gezondheidsstrategie

    Op 20 april 2022 presenteerde de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) haar advies 'Fundament voor een Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie' aan de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer. Het AIV-advies bevat bouwstenen voor een Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie en stelt drie prioriteiten: 1) versterking van gezondheidsstelsels; 2) pandemische paraatheid; 3) nationale en internationale coherentie.

  • Regeling voorzieningen WDO

    De regeling bevat voorschriften voor het gebruik van DigiD, DigiD Machtigen en MijnOverheid.

  • Tijdelijk besluit experiment bredere inzet re-integratie-instrumenten

    Het kabinet is voornemens om middels een experiment, UWV de mogelijkheid te bieden om personen met een IVA-uitkering of DGA-uitkering op verzoek dienstverlening te bieden. Op dit moment is er geen informatie bekend over wat ondersteuning richting werk mogelijk kan bijdragen om de arbeidsparticipatie van personen uit deze groepen te verhogen. Hiernaar wordt in dit experiment onderzoek gedaan. Ook wordt gekeken of de dienstverlening aansluit bij de behoeften van de groep.

  • Instellingswet Adviescollege toetsing regeldruk

    Dit wetsvoorstel regelt de instelling van een permanent adviescollege, dat zich richt op de toetsing van voorgenomen regelgeving ten aanzien van de transparantie van regeldrukeffecten. In grote lijnen komt dit overeen met wat het huidige Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) doet. Dat adviescollege is echter tijdelijk; per 1 december loopt de termijn af. Deze kan niet verlengd worden. 
    Het nieuwe adviescollege krijgt er een aantal taken bij, waarvan het adviseren over beleidsvisies en een rol bij bij EU-wetgeving de belangrijkste zijn.

  • AVV-aanvragen Glastuinbouwsector

    AVV-aanvragen glastuinbouwsector. De erkende brancheorganisaties de vereniging Brancheorganisatie Groenten en Fruit Nederland (BO G&F) en de vereniging Brancheorganisatie Sierteeltproducten (BO Sierteelt) verzoeken de Minister van LNV om een verbindend verklaring van voorschriften op het gebied van onderzoek en innovatie en de financiering daarvan.

  • Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met verdere versterking van de aanpak van ondermijnende criminaliteit

    Dit conceptwetsvoorstel maakt het inbouwen van een verborgen ruimte in een vervoermiddel strafbaar. Ook voorgesteld wordt strafbaar te stellen het beschikken over een vervoermiddel in de wetenschap dat in dat vervoermiddel een verborgen ruimte is aangebracht. 

  • Ontwerpbesluit wijziging Bgm/Bal

    Deze (ontwerp) besluiten wijzigen het Bgm en het Bal. Met deze wijzigingen regelen we dat iedere landbouwer op zand- en lössgrond vanaf 2023 verplicht is 1 keer in de 4 jaar een rustgewas te telen. Daarnaast regelen we dat drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib pas na 15 maart mag worden uitgereden, in plaats van 15 februari. Vaste strorijke mest mag met deze wijziging nu juist eerder worden uitgereden: vanaf 1 januari in plaats van 1 februari.

  • wijziging van de Wet kinderopvang om aanspraak op kinderopvangtoeslag mogelijk te maken voor Oekraïense ontheemden

    Op basis van de huidige wetgeving hebben Oekraïense ontheemden en ouders met een partner buiten de EU geen aanspraak op kinderopvangtoeslag (KOT) om arbeid en zorg voor kinderen te combineren. Dit belemmert Oekraïense ontheemden om te gaan werken. Daarom wordt voorgesteld alle ouders met een partner buiten de EU aanspraak op KOT te geven, mits aan de overige voorwaarden in de Wet kinderopvang wordt voldaan. Daarmee wordt de drempel voor het betreden van de arbeidsmarkt verlaagd.

  • Huurverlaging 2024 voor huurders met lager inkomen

    Huurders die een laag inkomen hebben en die van een sociale huurwoning van woningcorporatie huren, krijgen in 2024 recht op huurverlaging. Dat geldt als zij meer huur dan €550 per maand betalen.

  • Hervorming van de huurtoeslag

    De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ons toeslagenstelsel voor een deel van de mensen onzekerheid met zich meebrengt. In het coalitieakkoord 2021-2025 is daarom de ambitie benoemd om op termijn toeslagen af te schaffen. Er moet een eenvoudiger stelsel voor ondersteuning van de mensen met een laag inkomen voor de huidige werkwijze in de plaats komen. Als stap hiertoe is in het coalitieakkoord een set maatregelen opgenomen om het instrument huurtoeslag te hervormen.

  • Uitvoeringsbesluit cyberbeveiligingsverordening

    Het concept besluit geeft invulling aan de goedkeuringsprocedure zoals omschreven in artikelen 3 - 5 van de Uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening. De uitvoeringswet heeft alleen nog niet ingekaderd op welke wijze de markt gegevens moet aanleveren aan de nationale cyberbeveiligingsautoriteit, hiermee is er nog geen voldoende uniformiteit voor zowel markt als de autoriteit gecreëerd. Het concept besluit lost dit op door voor te schrijven dat gegevens elektronisch aangeleverd moeten worden.

  • SVVE

    De Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE) komt voort uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De SVVE verstrekt subsidie aan verenigingen van eigenaars, wooncoöperaties en woonverenigingen (hierna: verenigingen) om hen te stimuleren hun gebouwen te verduurzamen. De SVVE zal ingaan op 1 januari 2023 en op termijn de SEEH gaan vervangen.

  • Wet stroomlijning bestuurlijke boetemaxima en termijnen

    Dit wetsvoorstel verkleint de verschillen tussen bestuurlijke en strafrechtelijke boetes. De Raad van State heeft in 2015 geadviseerd de verschillen te verkleinen. In reactie op dit advies heeft de regering in 2018 aangekondigd dit advies te zullen opvolgen. 

  • Amvb verbieden van de verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten op afstand

    Het vorige kabinet heeft in het Nationaal Preventieakkoord (2018) aangekondigd het aantal verkooppunten van tabak terug te dringen. In 2020 heeft dat kabinet daarom besloten dat in 2023 de online verkoop wordt verboden. Met deze Amvb wordt het Tabaks- en rookwarenbesluit aangepast, met het doel de (grensoverschrijdende) verkoop op afstand van tabaksproducten en aanverwante producten te verbieden.

  • Wijziging Besluit en Regeling uitvoering Wet invoering minimumuurloon

    In het Coalitieakkoord 2021-2025 is opgenomen dat er een minimumuurloon wordt ingevoerd volgens het initiatiefwetsvoorstel invoering minimumuurloon van de Partij van de Arbeid en GroenLinks. De invoering hiervan heeft als gevolg dat er technische wijzigingen moeten worden doorgevoerd in 17 algemene maatregelen van bestuur en 9 ministeriële regelingen zodat deze regelgeving overeenstemt met het nieuwe artikel 8 van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

  • Regeling recyclingpercentage drankenkartons

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een Regeling recyclingpercentage drankenkartons voor. Met de regeling wordt een minimumrecycling percentage voor drankenkartons toegevoegd aan de uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV) voor verpakkingen. Het doel is om de recycling van drankenkartons te bevorderen, een gelijk speelveld te creëren en ongewenste verschuivingen in het gebruik van verpakkingsmateriaal tegen te gaan en de transparantie in de keten te verbeteren.

  • Wijziging bijlagen IVe, IVf, XIX en XXXIII bij de Omgevingsregeling

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een aanpassing voor van bijlagen bij de Omgevingsregeling. De aanpassing voert actuele wijzigingen in bestaande regelgeving op het gebied van geluid door in de bijlagen van de Omgevingsregeling. Daarnaast wordt de geluidemissie van het wegverkeer aangepast aan de huidige werkelijkheid. Ook wordt er een nieuwe spoorvoertuigcategorie toegevoegd aan het rekenvoorschrift voor spoorweglawaai.

  • Wet Digitaal vergaderen decentrale overheden

    Dit wetsvoorstel maakt digitaal vergaderen permanent mogelijk voor gemeenteraden, provinciale staten, eilandsraden en algemene besturen van waterschappen. Als het wetsvoorstel in werking treedt, hebben deze decentrale volksvertegenwoordigingen voortaan de mogelijkheid om te kiezen tussen een fysieke en een digitale vergadering.

  • OWMS (standaard voor meer toegang en openbaarheid)

    Forum Standaardisatie toetst om de standaard Overheid.nl Web Metadata Standaard (OWMS) niet meer te verplichten (‘pas toe of leg uit’-verplichting) aan de overheid. In de openbare consultatie kunt u reageren op dit advies van experts. OWMS beschrijft eigenschappen en structuur van overheidsinformatie op internet. Forum Standaardisatie adviseert de publieke sector over gebruik van ICT-standaarden en onderhoudt de lijst met ICT-standaarden die verplicht of aanbevolen zijn voor de overheid.

  • Regeling beveiligingsmaatregelen treinen Kanaaltunnel

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een ministeriële regeling voor waarin de eisen zijn opgenomen die gelden voor de beveiliging van treinen die door de Kanaaltunnel rijden. Vervoerders moeten aan deze eisen voldoen om een directe treinverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk mogelijk te maken.

  • Wet invoering elektronisch vervoerbestand

    Het wetsvoorstel voert het elektronisch vervoerbestand in voor het goederenvervoer over zee. Hierdoor wordt aan de praktijk duidelijkheid gegeven over of en onder welke omstandigheden het elektronisch vervoerbestand kan worden gebruikt.

  • Regeling wijziging aanwijzing aanbieders essentiële diensten EZK in de energiesector

     

  • Wijziging van de Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs onder andere in verband met wijzigingen van nadere vooropleidingseisen

    Met deze wijzigingsregeling worden aanpassingen gedaan aan de bijlagen van de Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs (Ratho). In de bijlagen van de Ratho staan onder andere de landelijk geldende nadere vooropleidingseisen en aanvullende eisen.

  • Verzamelwijziging Omgevingsregeling IenW

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een verzamelwijziging voor de Omgevingsregeling voor. Met de verzamelwijziging worden actuele wijzigingen in bestaande regelgeving doorgevoerd in de Omgevingsregeling en acht bijlagen. Daarnaast vinden reparaties en enkele technische (beleidsneutrale) wijzigingen plaats.